Recept: Gezonde Mini-Quiches

Deze gezonde mini-quiches zijn een perfecte traktatie voor een licht en voedzaam hapje op elk feestje of tijdens een gezellige lunch. Dankzij hun kleine formaat en veelzijdigheid passen ze moeiteloos in een buffet of als fingerfood. In dit recept worden verse ingrediënten en gezonde alternatieven gebruikt, zodat je geniet van een smakelijke quiche zonder in te leveren op voeding. Ontdek hoe je met simpele stappen deze mini-quiches thuis kunt maken!

Ingrediënten

  • Voor het quichebeslag:

    • 150 gram volkorenmeel
    • 75 gram koude boter, in blokjes
    • 1 ei
    • 2-3 eetlepels koud water
    • Een snufje zout
  • Voor de vulling:

    • 200 gram eieren (ongeveer 4 eieren)
    • 150 ml magere melk of amandelmelk
    • 100 gram magere kwark
    • 1 rode paprika, in kleine blokjes
    • 1 courgette, in kleine blokjes
    • 100 gram spinazie, grof gehakt
    • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 50 gram geraspte magere kaas (bijvoorbeeld jonge kaas of mozzarella)
    • Zout, peper en gedroogde kruiden zoals oregano of basilicum naar smaak

Bereidingswijze

  1. Quichebeslag maken:
    Meng in een kom het volkorenmeel met een snufje zout. Voeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingers door het meel tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Klop het ei los en voeg dit samen met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangend deeg, maar overwerk het niet. Vorm een bal, wikkel het in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

  2. Vulling voorbereiden:
    Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de blokjes rode paprika en courgette toe en bak deze 3-4 minuten mee. Doe vervolgens de gehakte spinazie erbij en laat het geheel nog even slinken. Haal de pan van het vuur en laat de groenten iets afkoelen.

  3. Eimengsel samenstellen:
    Klop in een grote kom de eieren, magere melk en magere kwark tot een glad mengsel. Voeg de gebakken groenten toe en roer er de geraspte kaas en de gedroogde kruiden doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Mini-quiches samenstellen:
    Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een muffinvorm licht in of gebruik siliconen muffinvormpjes. Rol het gekoelde deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een dunne lap. Steek met een glas of uitsteker rondjes uit het deeg en bekleed hiermee de muffinvormpjes, zorg dat het deeg de bodem en randen goed bekleedt.
    Schep vervolgens voorzichtig het eimengsel in de deegbeklede vormpjes tot ongeveer ¾ vol, zodat er ruimte overblijft voor de quiches om te rijzen tijdens het bakken.

  5. Bakken:
    Bak de mini-quiches in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het eimengsel is gestold en de bovenkant licht goudbruin is. Haal de quiches uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je ze voorzichtig uit de muffinvorm haalt.

Tips & Variaties

  • Extra smaak: Voeg wat verse kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het eimengsel voor een extra frisse toets.
  • Kruidenmix: Experimenteer met andere kruiden, zoals tijm of rozemarijn, om de quiches een andere smaakdimensie te geven.
  • Vegetarisch: Deze mini-quiches zijn perfect als vegetarisch hapje; voor extra proteïne kun je wat fijngesneden champignons toevoegen.
  • Voorbereiding: Je kunt het quichebeslag en de vulling de dag van tevoren voorbereiden. Bewaar het deeg in de koelkast en het eimengsel in een afgesloten bakje, zodat je de quiches snel kunt samenstellen vlak voor het evenement.
  • Serveren: Serveer de mini-quiches warm of op kamertemperatuur als onderdeel van een uitgebreid buffet. Ze zijn ideaal voor brunches, lunchpakketten of als gezonde borrelhapjes.

Geniet van deze gezonde mini-quiches als smakelijke, voedzame traktatie op jouw volgende feestje of als onderdeel van een gezellig samenzijn!